středa 18. listopadu 2015

P2P půjčky od lidí lidem - možná cesta k refinancování i pro jinak nebonitní klienty

Znáte tzv. P2P půjčky? Jde o půjčky od lidí, kteří chtějí investovat své peníze do půjček lidem přes internet. Můžete si stejně snadno půjčit jako peníze investovat. Velmi častým příkladem P2P půjček je refinancování půjček dlužníků, kteří si neuváženě vzali několik krátkodobých SMS půjček a nebyli schopni prakticky žádnou z nich řádně splatit a přitom by byli schopni splácet alespoň normální úvěr ve výši součtu všech těchto dluhů. Zatímco v bance a u nebankovních společností by na tyto žadatele o refinancování asi koukali skrz prsty, mezi lidmi z internetu se často najdou dobré duše, které dokážou tzv. období finančního temna pochopit a jsou ochotni uvěřit, že dlužník bude refinancování řádně splácet.

affiliate-modra-nejlevnejsi-250x125-1557911966.jpg

A kde naleznete takové investory? V tuto chvíli působí v ČR hned několik serverů, které tyto investory sdružují a pomáhají držet v úvěrech pořádek. Funguje to podobně, jako byste si půjčili u nějaké společnosti, protože veškerou administrativu zajišťují právě tito prostředníci. Ukázkovým příkladem takových P2P systémů půjček jsou platformy Bankerat nebo Zonky. Liší se především ve výši úroků a počtu investorů. Dá se říct, že pokud neuspějete v jedné z platforem můžete klidně ihned zkusit požádat investory o půjčku v druhé. Nedoporučuji však žádat v obou platformách najednou - žadatelé jsou kontrolováni v registrech dlužníků. V těch se mimo jiné uvádí i, že v tuto chvíli máte někde otevřenou žádost o půjčku. Žádat najednou na dvou místech by mohlo být hodnoceno jako pokus o podvod a žádost by mohla být zamítnuta nebo být neúměrně navýšený úrok.

Více informací o P2P půjčkách naleznete na webech jednotlivých platforem. V tomto článku jsme zmiňovali platformu Bankerat.cz a Zonky.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.